Udowodnij metodą indukcji mateatycznej, że ciąg...
Rozkodowana: Udowodnij metodą indukcji mateatycznej, że ciąg an=(1−√5/2)n + (1+√5/2)n spełnia
równanie an+2 = an+1 + an, gdzie a1 =1 , a2 = 3. Podstawiłam dane, zgadzają się . I
zawsze w tym miejscu nie wiem co dalej. Proszę serdecznie o pomoc
9 gru 14:15
PW: I zawsze w tym miejscu trzeba poczynić krok indukcyjny, czyli założyć prawdziwość twierdzenia
dla n=k i korzystając z założenia wykazać prawdziwość twierdzenia dla liczby następnej, to
znaczy n=k+1.
U nas trzeba założyć, że
ak+2 = ak+1 + ak
i na tej podstawie udowodnić, że
ak+3 = ak+2 + ak+1.
Teraz przetłumacz założenie indukcyjne i tezę na język tych cholernych pierwiastków i działaj,
W niedzielę przed północą nie mam chęci na Fibonacciego.
9 gru 22:26