parametr k- układ równań
Licealista: Dla jakich wartości parametru k układ równań jest sprzeczny, oznaczony, nieoznaczony
a) x−y=2
kx+2y=4
b)2x+y=4
x+ky=4k
c) 4x−y=−1
x−k2y=k/2
9 gru 13:58
Licealista: Odświeżam
9 gru 14:03
Licealista: Jutro mam sprawdzian i tego nie rozumiem, śpicie

?
9 gru 14:08
Krzysiek : Prosze sobie przypomniec jak sie rozwiazuje uklady rownan metoda wyznacznikowa czyli tworysz i
liczysz wyznacznik W i W
x i W
y
| | Wx | |
jak juz to zrobisz to to uklad jest oznaczony jak W≠0 i ma dokladnie 1 rozwiazanie x= |
| |
| | W | |
| | Wy | |
i y= |
| . czyli jak wyliczysz wyznacznik W to ma sie ≠0 i z tego wyliczysz k
|
| | W | |
Uklad dla ukladu nieoznaczonego W=0 i W
x=0 i w
y=0 Zwroc uwage na spojnik i czyli wszystkie
wyznaczniki =0 i z tych wyznacznikow wyliczasz k
i uklad ma nieskonczenie wiele rozwiazan.
Uklad sprzeczny jest wteduy gdy W=0 i (W
x≠0 lub W
y≠0)
Uklad nie ma rozwiazan . ZObacz w ksiazce ja sie tworzy wyznaczniki i liczy (bardzo prosto bo
sa tylko 2 kolumny i dwa wiersze ) Np wyznacznik W dla przykladu a W=|1 −1|
=1*2−(−1)*k=2−k
k 2
Policz pozostale . W razie czego pisz .
9 gru 15:43
Krzysiek : Wyznacznik W dla przykladu a W=2+k (wyzej sie pomylilem i napisalem W=2−k )
9 gru 16:01