aaaa: Kamień rzucony pod kątem 30° do poziomu ma energię kinetyczną początkową równą 60J.
Pomijając opór powietrza wyznacz Ek i Ep kamienia w najwyższym punkcie toru.
15 cze 16:17
Mr. Apo: Rozrysuj sobie sytuację. Przez h określ najwyższy punkt paraboli, jaką zakreśla tor lotu
kamienia. Zauważ, że w najwyższym punkcie energia kinetyczna zmienia się na energię
potencjalną:
Ek=Ep ⇒ (m*v2)/2 = m*g*h ⇒ 60J = m*g*h ⇒ h=60J/(m*g)
to tyle jakbyśmiał/a podane m
Wydaje mi się, że przez przeoczenie nie podałaś/eś masy, jeśli to jednak nie przez
przeoczenie to daj znać, a postaram się podać inne wzory
15 cze 16:49
Mr. Apo: Ech zapomniałem:
Przepraszam za ewentualne błędy w obliczeniach
15 cze 16:49
aaaa: W tym zadaniu nie ma podanej masy.
15 cze 17:17
aaaa: No ale dzięki za dobre chęci
15 cze 19:33
Jakub: Mr. Apo potraktował ten ruch jakby był tylko pionowy. Zadanie jest jednak bardziej
skomplikowane.
Musisz wiedzieć, że jak ciało porusza się po paraboli (rzut ukośny) to jego prędkość
można rozłożyć na składowe vx i vy. Składowa vy maleje (osiąga 0 w najwyżyszym
punkcie) a vx nie zmienia się. To jest ważne. vx w dowolnym punkcie toru jest takie
samo. Policzę vx
Rozkładam prędkość w punkcie wyrzucenia na vx i vy. Z trójkąta
cos30o=vx/v
vx = vcos30o
vx = v√3/2
I tyle więcej nie policzę bo nie mam v.
Energia kinetyczna na początku jest równa Ekp=mv2/2=60J
Energia kinetyczna w najwyższym punkcie toru jest zależna tylko od vx (bo vy nie ma o
czym pisałem).
Ek =m(vx)2/2 = m(v√3/2)2/2 = 3/4 mv2/2 = 3/4 Ekp = 3/4*60J = 45J
Policzyłem że energia kinetyczna w najwyższym punkcie toru to 45J czyli na energię
potencjalną zostaje 15J (Ep=15J) bo energia całkowita się nie zmienia.
I wszystko.
15 cze 20:07
aaaa: Dzięki wielkie!
15 cze 20:37
Mr. Apo: Ach tak faktycznie mój błąd. Bardzo przepraszam.
17 cze 18:10