Możecie mi pomóc?
Marcinn: Cześć
Mam do rozwiązania takie zadanie:
W romb o czworokącie ostrym 30 stopni wpisano okrąg o promieniu 2 cm.Oblicz Pole tego rombu,
Robiłem i wyszło mi 8 ale to jest źle.Nie mam już pomysłów na to zadanie.Pomożecie bardzo
proszę!
26 maj 22:32
Marcinn: Zlitujcie się please
26 maj 22:35
26 maj 22:55
Marcinn: Wiem że chłopaki nie płaczą ale ja po prostu mam kłopoty z matmą i się załamałem w tej chwili:(
26 maj 23:06
Bogdan:

Podpowiedź:
| 4 | |
| = sin30o, stąd oblicz a. |
| a | |
Pole rombu: P = a
2sin30
o
26 maj 23:15
Eta:
Nie płacz chłopcze i nie załamuj się

to proste zadanko!
gimnazjum? czy liceum? bo nie wiem czy znasz f. trygonometryczne?
h = 2r => h = 2*2 = 4cm:
to długość boku rombu :
a = 2*h bo sin30
o =
ha
sin30
o =
12
więc a = 2*h => a = 8cm
P= a*h => P= 8*4 => P= 32 cm
2
26 maj 23:17
viola:

α=30
h=4
to a=8
P=
12ah
26 maj 23:17
Marcinn: liceum pierwsza klasa
26 maj 23:18
Eta:
26 maj 23:18
26 maj 23:19
26 maj 23:26
Eta: OK

Kolorowych snów
26 maj 23:28
Marcinn: Dzięki i wzajemnie

Karaluchy pod poduchy xD
26 maj 23:30