Sprawdzene
Soplica: | | 1−x2 | | 1 | |
Funkcja określona jest wzorem y= |
| . Rozwiąż równanie f( |
| )= f(x) |
| | 1+x2 | | x | |
Nie wiem czy to dobrze robie
to chodzi o odwrotność ?
Że
Dziedzina
x≠1
z tego mi wyszło
{1−x
2}
2 = {1+x
2}
2
1 − 2x
2 + x
4 = 1 + 2x
2 + x
4
−4x
2 = 0
x=0
Dobrze to jest bo nie wydaje mi się
9 gru 12:57
Skipper:
| | 1 | |
... nie widzisz różnicy międzu f(1/x) i |
| ...  ?−  |
| | f(x) | |
9 gru 13:24
Soplica: Czyli w tym f(1/x) musze podstawic za x 1/x i wtedy liczyc ?
9 gru 13:44
Skipper: dokładnie
9 gru 14:56
Sopel: | | 1 | | 1 | |
(1−x2)(1 + |
| ) = (1+x2)(1− |
| ) |
| | x2 | | x2 | |
x
4=1
x=1 lub x=−1
Dobrze ?
9 gru 15:05
Eta:
Jeszcze założenie x≠0 i ok
9 gru 15:06