nierówność?
m4k:

coś mi się rozwiązanie nie pokrywa z odpowiedziami w zadaniu − to jest okej?
monotoniczność funkcji:
| | 2x(x2−2) | |
f'(x)= |
| >0 ⇔ 2x(x2−2)(x2−1)2>0 |
| | (x2−1)2 | |
f rośnie w (−
√2,−1)U(−1,0)U(
√2,+
∞) − czy to jest okej?
9 gru 12:51
Ajtek:
Jeżeli to jest pochodna to:
f'(x)>0 ⇔ 2x(x2−2)>0, ponieważ mianownik (x2−1)2 zawsze większy od 0.
9 gru 12:55
m4k: a jeśli x=1 v x=−1 ? czy to nie jest tak, że mianownik nie może być = 0 ? czy źle rozumuje?
9 gru 13:01
ICSP: a dziedzinie kolego ustaliłeś ?
9 gru 13:03
m4k: tak....... przepraszam, ale wstyd...
Zapytam jeszcze o coś na przyszłość:
| | 1 | |
zakładając, że funkcja pierwotna f(x)=ln(x2−1)+ |
| , Df=(−∞,−1)U(1,+∞) |
| | (x2−1) | |
| | 2x(x2−2) | |
oraz f'(x)= |
| , Df'=R\{−1,1} |
| | (x2−1)2 | |
to przy ustalaniu ostatecznych wniosków jaką dziedzinę brać pod uwagę? dziedzinę pierwotną,
dziedzinę pochodnej funkcji czy ich część wspólną ?
9 gru 13:13
m4k: odświeżam
9 gru 13:32