Oblicz pole powierzchni figur geometrycznych
Bentley: Oblicz pole powierzchni:
a) graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 4 i przekątnej długości 5
b) ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej 2 i krawędzi bocznej równej
5.
Prosiłbym o jakieś rysunki, żeby to zobrazować. Zrobiłem te zadania, ale w pewnym momencie nie
wiem, co dalej zrobić.
9 gru 12:33
Eta:
| | 3 | | 3√2 | |
a) d2= 52−42 ⇒ d= 3 i d= a√2= 3 ⇒ a= |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
P
c= 2a
2+ 4a*H=....
9 gru 12:56
dero2005:

oznaczenia:
D = 5 − przekątna graniastosłupa
h = 4 − wysokość
d − przekatna podstawy
a − bok podstawy
d =
√D2 − h2 =
√52 − 42 = 3
P
c = 2a
2 + 4*a*h = 2(
32√2)
2 + 4*
32√2*4 = 3(3+8
√2)
9 gru 12:57
dero2005:

a = 2
l = 5
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√52 − 12 =
√24 = 2
√6
9 gru 13:07
Eta:

a=2 P
c= P
p+ 3P(ΔACW)= ....
z tw. Pitagorasa w Δ ADW wyznacz "h"
podstaw dane i policz P
c=.........
9 gru 13:11
Eta:
Wrrr
9 gru 13:11