wynik
Soplica: | | x−4 | |
Zbiór A jest dziedziną funkcji y=log |
| , zbiór B jest zbiorem rozwiązań |
| | x2 − 3x +2 | |
| | 2x2 + x −11 | |
nierówności |
| ≥1. Wyznacz A∩B |
| | x2 + 9 | |
Proszę o sprawdzenie wyniku. Wyszedł mi zbiór (4;
∞)
9 gru 11:57
krystek: zapisz liczenia to sprawdzę.
9 gru 12:09
Skipper: OK
9 gru 12:13
Soplica: 1) Dziedzina:
x
2 − 3x + 2 ≠ 0
Δ=1
x
1≠2
x
2≠1
(x−4)(x−2)(x−1) > 0
x∊(1;2)∪(4;
∞)
2) Nierówność
(x
2 + x − 20)(x
2+9)≥0
Δ=81
x
1= 4
x
2= −5
x∊(−
∞;−5> ∪ <4;
∞)
A(1;2)∪(4;
∞)
B(−
∞;−5> ∪ <4;
∞)
A∩B(4;
∞)
9 gru 12:17
krystek: ok
9 gru 12:37
Soplica: Dzięki wielkie
9 gru 12:41