oblicz granice ciągu
alala: Oblicz granice ciągu
lim
n→∞ n
3√2 −
3√2n3+5n2−7=
| | 2n3−2n3−5n2+7 | |
= |
| = |
| | (n3√2)2 + n3√2 3√2n3+5n2−7 + (3√2n3+5n2−7)2 | |
| | | |
= |
| = |
| | | | n3√2 | | n3√2 | 3√2n3+5n2−7 | | 3√2n3+5n2−7 | | ( |
| )2+ |
|
| +( |
| )2 | | | n | | n | n | | n | |
| |
| | | |
= |
| = |
| | | | 2n3+5n2−7 | | 2n3+5n2−7 | | (3√2)2 + 3√2 3√ |
| + (3√ |
| )2 | | | n3 | | n3 | |
| |
| | | |
= |
| = |
| | (3√2)2 + 3√2 3√2+ 5n−7n3 + (3√2+ 5n−7n3)2 | |
czy mógłby ktoś sprawdzić czy do tego momentu jest dobrze rozwiązane?
i pomóc rozwiązać dalej?