ciągi arytmetyczny
Maciej: W ciągu arytmetycznym suma n−początkowych wyrazów wyraża sie wzorem Sn=2n2−7n
wyznacz wzór ogólny tego ciągu . poprawna odp an=4n−9
9 gru 10:43
tech: Oblicz a(n+1),a póżniej :
a(n+1)−an=r i r musi wyjść "ładna"−bez n
9 gru 10:47
tech: sorki, to do tamtego Twojego zadania
9 gru 10:48
Maciej: ok rozumiem dzieki
9 gru 10:50
tech: an=Sn−S(n+1)
9 gru 10:53
Maciej: ten wzór jest do tego zadania

ja myślałem obliczyc a
1 i a
2 potem r potem wzór tylko własnie
zle mi wychodzi

powinno byc a
1=−5 a
2=−1
9 gru 10:59
tech: an=2(n+1)2−7(n+1)−2n2+7n=2n2+4n+2−7n−7−2n2+7n=4n−5 (nie wiem, pewnie gdzieś błąd jest)
Musisz wyznaczyć wzór ogolny, to nie trzeba liczyć a1 czy r, bo nasze an to jest już wzór
9 gru 11:05
tech: ale jak nie chcesz ze wzoru, to możesz:
a1=−5
a2=−1
r=4
an=a1 + (n−1) *r
an=−5 + 4n −4= 4n−9
9 gru 11:16
tech: A z tego wzoru już wiem gdzie jest błąd, należy zrobić to na : an=Sn−S(n−1) i wychodzi to
samo. (to tak jakbyś odejmował od sumy 10, sume 9)
9 gru 11:18
Maciej: a to dziekuje ale jedna rzecz mnie jeszcze męczy , jak obliczyłes tam a
1 i a
2 bo ja tam
własnie cos zle robie ?
9 gru 11:20
Neko: S1=A1
S2=A1+A2
9 gru 11:21
Maciej: S1= 2−7=−5
S2=8−7=1
a1+a2=1
a2=6
co tu zle zrobiłem?
9 gru 13:01