Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i p≥5 i liczba p^2 - 25 jest podzielna pr
Rea: Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i p≥5 i liczba p
2 − 25 jest podzielna przez 24.
Do tej pory wiem tyle, że p nie jest podzielna ani przez 2 ani 3 i jest liczbą nieparzystą,
więc p=6k + 1. Dobrze myślę?
Dalej. (6k+1)
2 − 25 = 36k
2 + 12k + 1 − 25 = 36k
2 + 12k −24 = 12(k
2 + k) − 24
Nie wiem jak to dokończyć. Naprawdę proszę o pomoc.
Również mam problem z dwoma podobnymi zadaniami:
1) Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i p≥5 to liczba p
2 − 17 jest podzielna przez 16. (
Na takim samym etapie jestem, co w zadaniu powyżej )
2) Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i liczba p
2 − 4 nie jest podzielna przez 3, to p=3 (
Nawet nie wiem jak się zabrać

)