ciągi
Maciej: witam serdecznie prosze o pomoc
1.Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n=(2n+1)
3 − (2n+3)
3 +24n
2
wykaż ze jest to ciąg arytmetyczny
z góry dziekuje
9 gru 10:40
Krzysiek : Nie rozwiaze CI tylko pomoge
Kiedy ciag jest ciagiem arytmetycznym ?. Wtedy gdy jego roznica r jest stala czyli a2−a1=r
takze a3−a2=r a4−a3=r − itd czyli an+1−an=r
Ta roznica ma byc stala i niezalezna od zmiennej. czyli ma byc konkretna liczba
To jesli mamy an+1−an=r to r=an+1−an
Masz wyraz an wiec go sobie wylicz ze wzorow skroconego mnozenia a wyraz an+1 utworzysz
jak w wyrazie an do n dodasz 1
czyli bedzie an+1= [2(n+1)+1]3−[2(n+1)+3]3+24(n+1)2 wylicz to sobie − odejmij an+1od
an i zobaczysz co wyjdzie
Jesli wyjdzie lkonkretna liczba to ten ciag o wyrazie ogolnym an jest ciagiem arytmetycznym
9 gru 11:27
Ajtek:
Krzysiek mała poprawka:
Odejmij od an+1 an i...
9 gru 11:38