| √2 | ||
A to chyba niedawno było. Po pomnożeniu obu stron przez | dostajemy po prawej stronie | |
| 2 |
| 1 | √2 | π | π | |||||
, a ponieważ | = sin | = cos | , po lewej można uzyskać | |||||
| 2 | 2 | 4 | 4 |
| π | π | |||
z | w roli β, co pozwoli wyliczyć α−β = α− | (pamiętać o dziedzinie). | ||
| 4 | 4 |
| √6+√2 | ||
dodając stronami 2sinα= | ||
| 2 |
| √6−√2 | ||
odejmując stronami 2cos= | ||
| 2 |
| √6+√2 | √6−√2 | √6+√2 | ||||
tgα=U{ | }{ | = | =2+√3 | |||
| 2 | 2 | √6−√2 |
| ||||||||
tgα= | =jw | |||||||
|