zadanie z tekstem
asia: Z miast A i B odległych o 352 km wyjechały naprzeciw siebie (po sąsiednich torach) 2 pociągi.
Pociąg jadący z miasta A wyjechał o 45 minut wcześniej wcześniej niż pociąg jadący z miasta B
i jechał z prędkością o 24km/h mniejszą. Pociągi minęły się w połowie drogi. Oblicz średnie
prędkości obu pociągów.
Mój układ równań to:
| ⎧ | 176=v*t | |
| ⎩ | 176=(v−24)(t+45) |
|
Czy to jest dobrze? Bo wychodzi mi ,,brzydka" delta... tzn delta=
√3345
9 gru 10:15
tech: Musisz zamienić minuty na godziny, bo prędkość masz podaną w km/h
9 gru 10:20
asia: !
9 gru 10:20
asia: dzięki
9 gru 10:21
tech: √Δ=19, a więc wyjdzie dobrze
9 gru 10:25
tech: nie ma za co, pisze mature to musze sobie poprzypominać trochę
9 gru 10:26