Proszę POMÓŻCIE!!!!
Ja:D: Mam problem z tym zadaniem...
Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 5 cm i 9 cm.Oblicz długość ramion i pole tego
trapezu jeśli można w niego wpisać okrąg.
26 maj 21:19
ewaa: Nie mam pojęcia z jakiej strony sie zabrać za to zadanie:(
26 maj 21:24
Eta:
Witam

k −−−− długość ramienia trapezu
a= 9 cm
b = 5 cm
trapez można opisać na okręgu ( czyli okrąg wpisać w trapez)
jezeli
sumy długości boków przeciwległych są równe
więc:
a + b = k+k => 2k = 14 => k= 7cm
teraz wyliczamy x −−− długość odcinka odciętego przez wysokość trapezu na dolnej
podstawie
więc x = 2
policz z tw. Pitagorasa "h"
h
2 = k
2 − x
2
i policz pole trapezu ze wzoru( znasz napewno ten wzór)
Powodzenia
26 maj 21:30
Eta:
Narysuj ten trapez i zaznacz wysokość i odcinek "x"
i podstawy i ramię oznacz przez "k"
26 maj 21:31
ewaa: O ranyy no taaaaaakkk pewnie po pary godzinach bym na to wpadła

z polem sobie poradze

Dzięki
26 maj 21:33
Hoax:

a=h=5cm
b=9cm
P = 0,5 (a+b) h
P = 7*5
P = 35cm
2
o = (b−a):2
o = 2cm
o
2 + h
2 = c
2
4 + 25 = c
2
c =
√29
26 maj 21:33
Eta:
Niestety , źle narysowany ten okrąg wpisany w trapez
Hoax
okrąg musi być
styczny do wszystkich boków trapezu
i źle policzone "h"
h
2 = 49 − 4 => h
2 = 45 => h = 3
√5
26 maj 21:41
ewaa: nie wiem czy dobrze ale k
2=45
dobrZe
26 maj 21:46
ewaa: oo dobrze mi wyszło
26 maj 21:47
26 maj 21:49
ewaa: pole wyszło mi 21
√5 sprawdziłam w odpowiedziach i wszystko się zgadza

dziękuje bardzo za pomoc

dobranoc
26 maj 21:50
ewaa: w literach się pomyliłam taam sorki
26 maj 21:50
Eta: OK

Miłych snów!
26 maj 21:51
ewaa: dzięki i wzajemnie
26 maj 21:51
ds:
25 maj 20:31