matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
ja:
witam, pomoże mi ktoś z tą całką? z góry dzięki ∫ (sqrt(10x−1))/x
9 gru 08:48
AS:
√
(10*x − 1)
J = ∫
dx
x
t
2
+ 1
Podstawienie:
√
10*x − 1
= t => 10*x − 1 = t
2
=> x =
10
2*t
t
dx =
dt =
dt
10
5
10
t
2*t
2
J = ∫t*
*
dt = ∫
dt
t
2
+ 1
5
t
2
+ 1
1
J = ∫(2 − 2*
)dt = 2*t − 2*arctg(t)
t
2
+ 1
J = 2*
√
10*x − 1
− 2*arctg
√
10*x − 1
+ C
9 gru 10:44
ja:
dziękuję
9 gru 12:17