Proszę o pomoc
Madzia: 1.Wyprowadź wzór na pole n−kąta opisanego na okręgu. Podaj liczbę jego przekątnych.
2.Dla jakich wartości parametru p trójmian y=x2 − px+p − 0,75 ma
a) jedno miejsce zerowe
b) wierzchołek w punkcie A(2,−2)
26 maj 21:15
Andrzej: w zadaniu 1. musi być coś jeszcze dane, np. długość boku tego wielokąta albo promień okręgu.
| | n(n−3) | |
Liczba przekątnych to |
| |
| | 2 | |
26 maj 21:21
Madzia: Niestety nie ma tam nic więcej...
26 maj 21:28
Andrzej: Zadanie 2.: a) żeby było jedno miejsce zerowe musi być Δ=0, potrafisz policzyć ?
b) Na pewno takie dane ? bo mi wychodzi że nie ma takiego p
| | −b | | p | |
2= |
| = |
| , stąd p=4 |
| | 2a | | 2 | |
ale wtedy druga współrzędna wierzchołka nie wychodzi −2...
26 maj 21:33
Madzia: Na pewno takie są dane
27 maj 16:47