STEREOMETRIA
Daria: 1) Szklanka ma kształt walca o wysokosci 10cm i promieniu podstawy 4cm. Do szklanki wypełnionej
całkowicie wodą wpadła kula o promieniu 3cm. Ile centymetrów sześciennych wody wylało sie ze
szklanki?
2) Wysokosc prostopadloscianu o podstawie kwadratowej jest dwa razy dluzsza od krawedzi
podstawy. Objetosc prostopadloscianu jest rowna 432 cm
3. Wyznacz pole powierzchni calkowitej
tego prostopadloscianu.
3) Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o podstawie długości 18 cm. Wysokość
stożka jest równa 12 cm. Oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego stozka.
Jeśli można to poproszę też o rysunki, z góry dziękuję

9 gru 00:28
Daria: 4) W puszce w kształcie walca o średnicy 10cm mieści się 785cm3 soku. Przyjmij, że π=3,14 .
Wtedy wysokość puszki jest równa około
Tutaj tez proszę o rysunek!
9 gru 00:34
dero2005:
zad1)
| | 4 | | 4 | |
Vk = |
| πr3 = |
| π*33 = 36π cm3 |
| | 3 | | 3 | |
9 gru 06:35
dero2005:

h = 2a
V = a
2*h = a
2*2a = 2a
3 = 432
a =
√216 = 6
√6
h = 2a = 12
√6
P
c = 2a
2 + 4ah = 2(6
√6)
2 + 4*6
√6*12
√6 = 2*216 + 4*216 = 432 + 864 = 1296 cm
2
9 gru 06:42
dero2005:

3)
d = 2r = 18
h = 12
l =
√h2 + r2 =
√122 + 92 =
√144 + 81 =
√225 = 15
P
c = πr(r + l) = .....
9 gru 06:48
dero2005:

2r = d = 10 cm
V = πr
2*h = 3,14*5
2*h = 785 cm
3
9 gru 06:52
Daria: Wielkie dzięki
9 gru 23:49