matematykaszkolna.pl
Całka podwójna we współrzędnych biegunowych Miraclepl: rysunekProszę o policzenie prostej całki podwójnej (wątpliwości). Witam, ∫∫D x2 dxdy obszar jest dany:1≤x2 +y2≤2, y=x, y=−x i pkt.(0,2) ∊D Odrazu wiadomo, że całkować trzeba po obszarze pierścienia a właściwie po jego części zaznaczylem na rysunku (czerwona y=−x,zielona y=x, niebieski punkt to (o,2) obszar starałem się zaznaczyć na szaro) przechodze na współrzędne biegunowe:
 1≤r≤2  
D:
 π4≤φ≤4 
więc zapisuje całkę iterowaną: ∫12 ( ∫π44 r(jakobian)*x2 dφ )dr = * Powiem szczerze, że rozwiązuję ten przykład ze znajomymi, każdemu wyszło inaczej... ba.. nawet mi wyszło 3 razy inaczej licząc pokolei Mógłby ktoś napisać całe rachunki lub na 100% poprawny wynik ?emotka Wychodziło nam już 1 , 0.41, 0.2140, 0.8... Pozdrawiam i z góry dziękuje
8 gru 23:14
9 gru 00:14
Mila: Jednak, nie jestem autorytetem. Tak zinterpretowałam, wg Krysickiego.
9 gru 00:15
Miraclepl: Dzięki Mila, to potwierdza moje rozwiązanie i jednego znajomego też emotka Nie wiedziałem jak to zapisać w wolframie Pozdrawiam
9 gru 00:18
Mila: emotka
9 gru 00:22
Mila: Napisz, po ćwiczeniach i konsultacjach z prowadzącym zajęcia, czy to jest dobrze.
9 gru 00:24