Całka podwójna we współrzędnych biegunowych
Miraclepl:

Proszę o policzenie prostej całki podwójnej (wątpliwości).
Witam,
∫∫
D x
2 dxdy obszar jest dany:1≤x
2 +y
2≤2, y=x, y=−x i pkt.(0,
√2) ∊D
Odrazu wiadomo, że całkować trzeba po obszarze pierścienia a właściwie po jego części
zaznaczylem na rysunku (czerwona y=−x,zielona y=x, niebieski punkt to (o,
√2) obszar starałem
się zaznaczyć na szaro) przechodze na współrzędne biegunowe:
więc zapisuje całkę iterowaną:
∫
1√2 ( ∫
π43π4 r(jakobian)*x
2 dφ )dr = *
Powiem szczerze, że rozwiązuję ten przykład ze znajomymi, każdemu wyszło inaczej... ba.. nawet
mi wyszło 3 razy inaczej licząc pokolei

Mógłby ktoś napisać całe rachunki lub na 100% poprawny wynik ?

Wychodziło nam już 1 , 0.41, 0.2140, 0.8...
Pozdrawiam i z góry dziękuje
Miraclepl: Dzięki Mila, to potwierdza moje rozwiązanie i jednego znajomego też

Nie wiedziałem jak to zapisać w wolframie

Pozdrawiam