figury
zima: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy długości 4 cm i polu
powierzchni bocznej Pb=24 cm2.
8 gru 22:41
Patryk:
8 gru 22:45
krystek: | | 1 | |
Pb=3* |
| 4*hściany bocznej wylicz hb |
| | 2 | |
następnie z tw Pitagorasa H
8 gru 22:47
dero2005:

a = 4
P
b = 24
h
s = 4
| | 2√33 | |
h = √hs2 − (13hp)2 = |
| |
| | 3 | |
8 gru 22:52
zima: V=Pp*h3=4√3*2√33/3i to jeszcze przez 3=?
8 gru 23:32
dero2005:
| | Pp*h | | | | 8√99 | | 8 | |
V = |
| = |
| = |
| = |
| √11 |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | |
9 gru 08:43
zima: serdecznie dziękuję Ci dero
9 gru 15:01