obliczenia wytrzymałościowe na ścinanie
grander: Obliczyć największą grubość g blachy, którą można jeszcze przeciąć nożem o długości l=500 mm.
Siła nacisku nożyc F=4,5 MN. Wytrzymałość blachy na ściskanie R
t=360 MPa. Ma wyjść g=25 mm.
Pomoże ktoś


8 gru 22:29
Patryk:
może z tego wyjdzie
8 gru 22:32
Patryk: w liczniku 4,5
8 gru 22:37
Patryk: wyszło mi z tego g=25mm
8 gru 22:38
grander: To jeszcze jedno: Jaką siłą można obciążyć wspornik wykonany z kątownika równoramiennego
150*150*14, przynitowanego do pionowego słupa stalowego (wykonanego z ceownika 260) trzema
nitami o średnicy d=26 mm, jeżeli dopuszczalne naprężenie naxścinanie kt=70 MPa, na
docisk kd=200 MPa. Ma wyjść F≤112 kN.
8 gru 22:49
Patryk: politechnika ?
8 gru 22:50
grander: Ta ja wzorach mi wyszło na podstawie tego co mi podałeś.
8 gru 22:51
grander: Nie szkoła technikum
8 gru 22:52
Patryk: mechaniczne ?
8 gru 22:53
Patryk: z warunku ścinającego to raczej
a na nacisk nie wiem, trudno mi sobie wyobrazić tą konstrukcje
8 gru 23:05
grander: Dzięki wielkie
9 gru 10:39