Oblicz pochodną funkcji:
bupolina: Oblicz pochodną funkcji:
f(x)=(x2+1)lnx , (x>0)
8 gru 21:47
Krzysiek: skorzystaj z przekształcenia:
ab=eblna
(ef(x))'=ef(x)*f'(x)
8 gru 21:48
bupolina: a mam mnożyć ze sobą lnx z ln(x2+1) ?
8 gru 21:51
bupolina: coś mi nie idzie..
8 gru 21:52
Mila: f(x)=e
lnx*ln(x2+1)
| | 1 | | 1 | |
(elnx*ln(x2+1))'=elnx*ln(x2+1)*( |
| *ln(x2+1)+lnx* |
| *2x)= |
| | x | | x2+1) | |
| | ln(x2+1) | | 2xlnx | |
=(eln(x2+1)lnx *( |
| + |
| )= |
| | x | | x2+1 | |
| | ln(x2+1) | | 2xlnx | |
=(x2+1)lnx *( |
| + |
| ) |
| | x | | x2+1 | |
8 gru 22:54
bupolina: a skąd w drugiej linijce wzięło się na koncu to razy 2x?
9 gru 17:10
bupolina: a juz wiem, z x2, a dlaczego pod koniec zniknęło eln?
9 gru 17:13
bupolina: eln
9 gru 17:45
Mila: eln(x2+1)=x2+1 − złożenie funkcji odwrotnych
2ln2x=x
9 gru 21:25