Pomoc w pochodnej
pochodnia: y=
√2x−sinxcos3x
| | 1 | |
(y)'= |
| *[2−(cos4x+3sinxcos2x)*(−sinx)= ? |
| | 2√2x−sinxcos3x | |
Tutaj zaczynam się gubić. Mam pochodną z odejmowania i później wewnątrz z mnożenia, póżniej
jeszcze zostaje cos
2x w nawiasie (czyli f wewnętrzna?) i mnożę razy pochodną z tego czyli to
(−sinx) na końcu? Mam do tej pochodnej wynik i niby powinno wyjść tak:
| 2−cos4x+3sin2xcos2x | |
| |
| 2√2x−sinxcos3x | |
ale mi wychodzi inaczej, bo jak pomnożę przez −sinx cały nawias to otrzymam
| −2sinx+sinxcos4x+3sin2xcos2x | |
| |
| 2√2x−sinxcos3x | |