Pomóżcie
Paula: Pomocy

Witam. Czy mółgby ktoś mi wytłumaczyć kiedy należy zmieniać granice całkowania w całkach
oznaczonych w metodzie przez podstawienie?
Proszę o pomoc
8 gru 21:42
Krzysiek: przy podstawieniu
przykład ∫01 √x+1dx=
podstawienie:
t=x+1
dt=dx
x=0, t=1
x=1, t=2
=∫12√tdt
8 gru 21:44
Paula: dziękuje
troche mi to pomogło
8 gru 21:52
Krzysiek: możesz też liczyć całkę nieoznaczoną i wtedy na końcu wracasz do podstawienia
i dopiero potem liczysz całkę oznaczoną i nie musisz zmieniać granic całkowania
8 gru 21:56