Monotoniczność liczona przez pochodną
Global: Mam przykład: g(x)=2cosx−x dla x∊(0,2π) i mam policzyć monotoniczność tej funkcji.
g'(x)=−2sinx−1
g'(x)>0 gdy −2sinx−1>0 czyli gdy sinx<−12
I w odpowiedziach mam, że funkcja rosnąca dla x∊(76π,116π)
funkcja malejąca dla x∊(0,76π) oraz x∊(116π,2π).
Pytanie brzmi, skąd wzięły się te przedziały monotoniczności?
8 gru 21:29
Ajtek:

Niebieska y=−1/2
Na tym wykresie słabo to widać. Ale jak narysujesz w miarę dokładnie sinusoidę na kartce to
odczytasz bez problemu.
8 gru 21:37
Global: Coś świtało, że może właśnie trzeba narysować sinusoidę, ale w książce ani słowa o tym nie
było... Dziękuję bardzo.
8 gru 21:51
Ajtek:
Jeśli nie pamiętasz takich rzeczy, to zrób rysunek. Jak widzisz pomaga.
Powodzenia

.
I jeszcze jedno, nie ufaj do końca książkom. Pomyśl czasami

.
8 gru 21:53