obliczyć pole :p
Dziubuś: Oblicz pole trapezu prostokątnego w którym jesgo krutsza przekątna dzieli trapez na dwa
trójkąty jeden z tych trójkątów jest równoboczny a wysokość tego trapezu wynosi 5√3
26 maj 20:54
Eta: Pomagam < rysuję , to chwilkę potrwa
26 maj 21:06
Dziubuś: oki ja poczekam
26 maj 21:09
Eta:
| | a√3 | |
h= |
| −−−−− bo to wys. trójkąta równobocznego o boku "a"
|
| | 2 | |
więc :
to a= 10
więc górna podstawa trapezu b=
a2= 5
Podstaw do wzoru na pole trapezu i oblicz.
Powodzenia

PS: kr
ótsza ....... tak piszemy
26 maj 21:17
Dziubuś: aha

dzieki

a pomożesz mi jeszcze

?
26 maj 21:18
Eta:
26 maj 21:20
Dziubuś: jest dany prostokąt. jego bok ma 50 m. prostokąt jest 2 na 4. oblicz pole a nastepnie przedstaw
wynik w arach ..
26 maj 21:22
Dziubuś: wyszło mi 50
√3
Dobrze
26 maj 21:28
Dziubuś: jestes
26 maj 21:29
Eta:
Napisz porządnie zadanie!czy długość boków to 2 m na 4m
a co oznacza 50 m,
26 maj 21:48
26 maj 21:56
Dziubuś: jest prostokąd jego bok ma 50 m w srodku ma on 2 na 4 oblicz jego pole i zamien metry na ary
26 maj 21:59
Eta:

Czy tak to wygląda?
prostokąty są podobne więc:
to 4b = 100 => b= 25 m
więc P= 50m * 25m => P= 1 250 m
2
1 ar = 100m
2 więc P= 12, 5 ar
26 maj 22:17