Proszę o rozwiazanie
KOnGo: 1.Srednia płaca w zakładzie zatrudniajacym 19 osób wynosi 1650 zł.Po wypłaceniu pensji nowo
zatrudnionemu płaca dla wszystkich wzrosła o 2%.Jaką płacę otrzymał nowy pracownik?
2.Srednia płaca w zakładzie zatrudniajacym 21 osób wynosi 2000zł.Po odejsciu z zakłdu jedengo
pracownika srednia płacy dla wszystkich spadła o 5%.Jaką pensje miał ten który oszedł?
8 gru 21:24
Aga1.: 1) x− płaca nowego pracownika
8 gru 21:30
pigor: ...

czyli , jeśli
x=? − szukana płaca,
to
1) 19*1650+x = (19+1)*102%*1650 ⇔ 19*1650+x = 2*102*165 ⇔
⇔ x = 204+165− 190*165 ⇔ x = 14*165 ⇔
x =2310 zł ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) 21*2000−x = (21−1)* 95%* 2000 ⇔ 21*2000−x = 20* 95* 20 ⇔
⇔ 210* 200 −190* 200 = x ⇔ x = 20*200 ⇔
x=4000 zł . ...
8 gru 22:06