trygonometria
Alois~: Niech x,y będa kątami ostrymi. Wiedzac że
oraz
| | 2√5 | |
cosx+cosy= |
| uzasadnij że x=y
|
| | 3 | |
no dobrze zastosowałam wzory etc. i od tego momentu już nie wiem jak dalej.
| | x+y | | x+y | |
4cos2( |
| ) = 5sin2( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 21:18
Alois~: pomocy

!
8 gru 21:47
8 gru 21:50
Alois~: nadal potrzebne
8 gru 22:16
Eta:
1/ obustronnie do kwadratu
| | 16 | |
sin2x+ 2sinx*siny+sin2y= |
| |
| | 9 | |
| | 20 | |
cos2x+2cosx*cosy+cos2y= |
| |
| | 9 | |
+
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin
2x+cos
2x+sin
2y+cos
2y+2sinx*siny+2cosx*cosy= 4
1+1+ 2sinx*siny+2cosx*cosy= 4 /:2
sinx*siny+cosx*cosy= 1
cos(x−y) = 1 ⇒ x−y=0 ⇒
x=y
c.n.u.
8 gru 22:18
Alois~: o jeszcze inny chybasposob

ok
Eta dzięki
8 gru 22:20