Zadanie ze wzorami
wojtek210696: Do idealnego kalorymetru zawierającego 100g wody o temperaturze 20 stopni C wlano 40 g wody o
temperaturze 60 stopni C. Oblicz temperaturę końcową wody ?
Cześć , może nie jest to całkowicie matematyka, może bardziej fizyka. Ale liczę na Wasze
wsparcie. .Proszę o pomoc, nie wiem jak sie nawet zabrać . DZięki
8 gru 21:14
wojtek210696: Moglibyście mi wytłumaczyć jak robić zadania tego typu ?
8 gru 21:17
wojtek210696: macie jakieś pomysły ?
8 gru 21:26
ejendi:
Bilans:
Q=Q1+Q2
Q=(m1+m2)*tk
Q1=m1*t1=100*20=2000
Q2=m2*t2=40*60=2400
Q=140tk
140tk=4800
tk=4800/140
tk=34,3 C
8 gru 22:14