równanie matura mat roz list 2012
weryska: Hej

mam zadanko z matury z matematyki rozszerzonej z listopada 2012 roku i mam z nim
problem. Pomożecie ?
Rozwiąż równanie sin( x +
π3 )sin( x −
π3 )= −
12 w przedziale <0, 2π>
8 gru 20:55
Saizou : zastosuj na początek wzór sin(α±β), a następnie a2−b2
8 gru 20:56
weryska: patrzylam jak kiedys rozwazywane bylo to zadanie juz i rozumiem to tego momontu
sin(x+60)*sin(x−60)=−0,5
(sinxcos60+cosxsin60)(sinxcos60−cosxsin60)=−0,5 zauważmy wzór a2−b2=(a+b)(a−b)
(sinxcos60)2−(cosxsin60)2=−0,5
1 √3
(sinx*
)2−(cosx*
)2=−0,5
2 2
sin2x 3cos2x 1
−
=−
/*4
4 4 2
sin2x−3cos2x=−2
8 gru 21:12
Mila: | | A+B | | A−B | |
cosA−cosB=−2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin( x + π/3 )sin( x − π/3 )= − 1/2 /*(−2)
−2sin( x + π/3 )sin( x − π/3 )=1
A=2x
dokończ
8 gru 21:24
Mila: Twój sposób
(sinxcos60+cosxsin60)(sinxcos60−cosxsin60)=−0,5
| | √3 | | √3 | |
(0,5sinx+ |
| cosx)(0,5sinx− |
| cosx)=−0,5 stosujemy wzór skróconego mnożenia |
| | 2 | | 2 | |
[a=0,5sinx; b=
√3{2}cosx i wzór (a+b)(a−b)=a
2−b
2]
0,25 sin
2x−0,75cos
2x=−0,5 /*4
sin
2x−3cos
2x=−2
(1−cos
2x)−3cos
2x=−2
1−4cos
2x=−2
3=4cos
2x
| | √3 | | √3 | |
cosx= |
| lub cosx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończ
8 gru 21:42
8 gru 21:46
pigor: .... , dobrze zacząłeś, no to dalej z 1−ynki trygonometrycznej
sin2x−3cos2x=−2 ⇔ 1−cos
2x−3cos
2x= −2 ⇔ −4cos
2x= −3 /:(−4) ⇔
⇔ cos
2x=
34 ⇔
|cosx|= 12√3 ⇔ cosx= ±
12√3 i 0≤ x ≤ 2π (dalej
możesz sam(a) masz 4 rozwiązania, które zobacz odczytaj najlepiej
z wykresu funkcji : y=|cosx| i y=
12√3 w jednym układzie xOy . ...
8 gru 21:48
Mila: 21:24 ostatnia linijka poprawić:
| | π | | π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x=2π− |
| +2kπ, k∊C i x∊<0;2π} |
| | 3 | | 3 | |
8 gru 21:49
Mila: Ajtek, słuchałam jedynki (radio).Też pamiętam. Dzięki.
8 gru 21:52
Ajtek:
Mila a ja Trójki słucham.
8 gru 21:54