matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
arytmetyczny
janusz:
Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego, mając dane S
n
=204 r=6 a
n
=49
8 gru 20:54
Aga1.:
a
n
=a
1
+(n−1)*r a
1
+6(n−1)=49⇒a
1
=49+6−6n Podstaw do równania
a
1
+a
n
*n=204
2
8 gru 21:14