Obliczyć nie stosując metody de L'Hospitala:
bupolina: Obliczyć nie stosując metody de L'Hospitala:
| | x2−2x+1 | |
lim x→+∞ ( |
| )x |
| | x2−4x+3 | |
to wszystko jest do potęgi x, proszę o pomoc!
8 gru 20:50
8 gru 20:55
bupolina: nie bardzo rozumiem
8 gru 20:56
Krzysiek: do obliczenia tej granicy skorzystaj z liczby 'e', poszukaj na forum podobnych przykładów lub w
internecie.
a to co napisał Franek, nie jest prawdą (za duży skrót myślowy)
8 gru 21:00
Franek: | | (x2−4x+3) +2x−2 | | 2x−2 | |
( |
| )x = (1+ |
| )n*k |
| | x2−4x+3 | | x2−4x+3 | |
8 gru 21:02
bupolina: no wiem, to wychodzi eln... ale bez twierdzenia de L'Hospitala nie pozbęde się wtedy ln i nie
wiem co wtedy..
8 gru 21:02
8 gru 21:03
Aga1.: | x2−2x+1 | | (x−1)2 | |
| = |
| = |
| x2−4x+3 | | (x−1)(x−3) | |
| x−1 | | x−3+2 | | 2 | |
| = |
| =1+ |
| |
| x−3 | | x−3 | | x−3 | |
8 gru 21:03
Franek:
następnie obliczasz granicę wykładniczej czyli k
lim k =2
odp e2
8 gru 21:05
Krzysiek: Franek przecież liczysz granice, a te równości nie zachodzą.
po drugie nie powinno się pisać, że to jest eg(x)
nie można częściowo przechodzić do granicy.
8 gru 21:05
bupolina: to jak ?

bardzo proszę o pomoc!
8 gru 21:17
Aga1.: | | 2 | |
limx→∞(1+ |
| )x−3)x/(x−3)=e2 |
| | x−3 | |
8 gru 21:27
pigor: ... , najlepiej do tego podeszła
Aga1, no to i dalej masz np. tak :
| | 2 | | 2 | |
...= limx→0 (1+ |
| )x= [1∞]= limx→0 (1+ |
| ) A , gdzie |
| | x−3 | | x−3 | |
| | x−3 | | 2x | | 2x | |
A= |
| * |
| , wtedy masz e do potęgi limx→∞ |
| = 2 , czyli |
| | 2 | | x−3 | | x−3 | |
e
2 − szukana granica . .
8 gru 21:30
Franek: ale nie zawsze skrócisz tak jak Aga1, dla tego pokazałem dłuższy sposób
8 gru 21:36