potęgi
ght: Sprowadzenie do jednej potęgi
((23 * 5do potęgi −2)do potęgi −3)do potęgi −3 * (52 razy 2do potęgi−5) przez (23 * 5do
potęgi−2 )do potęgi−3
Dziękuje za wszelkie wskazówki
8 gru 20:47
Mila: ((23*5−2)3)*(52*2−5) Taki licznik?
mianownik:
(23*5−2)−3 ? ?
8 gru 21:09
ght: ((2
3*5do potęgi −2)do potęgi −3)i cały nawias jeszcze do potęgi −3) *(5
2*2 do potęgi −5)
a mianownik sie zgadza
8 gru 21:15
ejendi:
Jeżeli dobrze rozszyfrowałem zapis to:
(2−9*56)−3*5−10/(2−9*56)
(2−9*56)−4*5−10
236*5−24*5−10
236*5−34
8 gru 21:20
ght: Poprawny zapis to (( 23 * 5−2 ) −3 ) −3 * (52 * 2−5) / (23 * 5 −2 ) −3))
8 gru 21:27
ght: teraz ktoś pomoże?
8 gru 21:44
Mila: Do zapisu z 21:27
| (23*5−2)9* 52*2−5 | |
| = |
| 2−9*56 | |
| | 227*5−18*52*2−5 | |
= |
| = |
| | 2−9*56 | |
| | 222*5−16 | |
= |
| =231*5−22 |
| | 2−9*56 | |
8 gru 22:06