Granica funkcji
Adam: | | x+2 | | x+2 | | 1 | | 1 | |
lim x−> −2 |
| = |
| = |
| = |
| czy to jest dobrze |
| | x5+32 | | x5+25 | | x4+24 | | 32 | |
8 gru 20:36
Ajtek:
Nie.
x5+25≠(x+2)(x4+24)
8 gru 20:38
Adam: więc jak to zrobić ?
8 gru 20:39
Ajtek:
Spróbuj de'Hospitalem.
8 gru 20:40
Adam: ok
8 gru 20:41
Adam:
| | sin 3x | |
i jeszcze mam jedno : x−>0 |
| = |
| | 4x | |
8 gru 20:44
Adam: wiem że lim sin x/x=1
8 gru 20:44
Adam: | | 3 | |
powinno wyjść |
| a w odpowiedziach jest 0 |
| | 4 | |
8 gru 20:46
Ajtek:
Na szybko mi też 3/4 wychodzi

.
8 gru 20:51
Mila: x
5+32 dzieli się przez (x+2) bo (−2)
5+32=0
Horner x=−2
1 0 0 0 0 32
1 −2 4 −8 16 0
| | x+2 | | x+2 | |
lim |
| =lim |
| = |
| | x5+32 | | (x+2)(x4−2x3+4x2−8x+16) | |
| | 1 | | 1 | |
=lim |
| = |
| |
| | x4−2x3+4x2−8x+16 | | 80 | |
8 gru 20:54
Ajtek:
Witaj
Mila
8 gru 20:55
Mila: Cześć, Ajtku.
8 gru 20:59
Aga1.: | sin3x | | sin3x | | 3x | | 3 | |
| = |
| * |
| →1* |
| |
| 4x | | 3x | | 4x | | 4 | |
8 gru 21:09