matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
gunioo:
Rozwiąż równanie x
3
−5x
2
−9x +45=0
8 gru 20:21
Ajtek:
x
2
(x−5)−9(x−5)=0 (x−5)(x
2
−9)=0 Iloczyn dwóch liczb jest =0 ⇔ gdy jeden z czynników jest równy 0. x−5=0 u x
2
−9=0
8 gru 20:28