matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
Piotrek:
Jak to rozwiązać:
tgx−sinx
lim
sin
3
x
x→0
8 gru 20:18
Ajtek:
Miałeś de'Hospitala?
8 gru 20:35
pigor:
... np. tak :
tgx−sinx
1
sinx(
−1)
cosx
lim
x→0
= lim
x→0
=
sin
3
x
sin
3
x
1−cosx
1−cosx
= lim
x→0
= lim
x→0
=
cosx sin
2
x
cosx(1−cos
2
x)
1−cosx
1
= lim
x→0
= lim
x→0
=
cosx (1−cosx) (1+cosx)
cosx (1+cosx)
1
1
=
=
=
1
2
. ...
cos0 (1+cos0)
1(1+1)
8 gru 20:40