matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Inaczej zapisać a-b
Adam:
a
2
−b
2
jak inaczej można zapisać a−b=
a
2
−2ab+b
2
8 gru 20:04
zombi:
(a−b)(a+b)
=
(a−b)
2
8 gru 20:10
Adam:
dzięki
8 gru 20:13
pigor:
... i może pociągnę dalej ,bo wielu o tym zapomina
a+b
... ⇔ a−b=
i
a−b≠0
(konieczny ten warunek) , wtedy dalej
a−b
⇒ (a−b)
2
= a+b i a≠b i dalej zależy co z tym chcesz zrobić . ...
8 gru 20:20