Krzysiek : A do czego CI ta pomoc potrzebna . Wzory i jeszcze raz wzory a takze wazna jest tu kolejnosc
wykonywania dzialan. masz tutaj potegowanie wiec najpierw musisz je wykonac
| | 1 | |
Potrzebny bedzie taki wzor a−n= |
|
|
| | an | |
| | 1 | |
ma byc tak? 9*( |
| )−1/2*√81 to |
| | 27 | |
| | 1 | |
( |
| )−1/2=271/2=√27=√9*3=√9*√3=3√3 to dalej
|
| | 27 | |
9*3
√3*9=3
2*3
1*3
1/2*3
2. Teraz co robimy z wykladnikami jak mamy jednakowe podstawy przy
mnozeniu poteg ? Jak odpowiesz sobie na to pytanie to masz odpowiedz
Mozesz tez 27
1/2 zapisac jako (3
3)
1/2 i tez bedziesz mial 3 w postawie