funkcja kwadratowa
Hoax: Dla jakich wartości m miejsca zerowe x1 i x2 (x1 ≠ x2) funkcji określonej wzorem f(x) = x2
+ mx + m spełniają warunek (x1 + 2x2)(x2 + 2x1) = 1 ?
26 maj 20:03
Andrzej: po pierwsze miejsca zerowe muszą istnieć, czyli Δ>0
po drugie: wymnóż te nawiasy i zredukuj wyrazy podobne
wyrażenia które powstaną, czyli iloczyn miejsc zerowych i suma ich kwadratów, dają się zapisać
za pomocą wzorów Viete'a − tak też trzeba zrobić.
Poradzisz już sobie czy rozpisać dokładniej ? a jeśli tak to oba punkty czy tylko drugi ?
26 maj 20:51
Hoax: ok, czyli po wymnożeniu nawiasów wychodzi:
x1x2 + 4x1x2 + 2x12 + 2x22 = 1
czyli ca + 2x12 + 2x22 + 4(ca) = 1
nie wiem co zrobić z: 2x12 + 2x22
26 maj 21:26
Andrzej: już piszę
26 maj 21:27
Andrzej: (x1+x2)2 = x12 +2x1x2+x22 zwykły wzór skróconego mnożenia
stąd x12 + x22 = (x1+x2)2 − 2x1x2 a to już wzory Viete'a
26 maj 21:30
Eta:
Podpowiem

x
1x
2 +4x
1x
2 +2( x
12 +x
22)=
5x
1x
2 +2( x
1 +x
2)
2 − 2x
1x
2=
= 3x
1x
2 +2( x
1 +x
2)
2
teraz już tylko wzory Viete
'a i Δ >0
jako rozwiązanie wybierz cz. wspólną tych dwu warunków.
26 maj 21:35
Hoax: dzięki! ^^
26 maj 21:59