.
asdf: Witam, logarytmy lub potęgi
Ma ktoś może zbiór zadań?

Przerobiłem już zadania.info(te co wiedzialem to zrobilem) + z
tego forum również..Na innych stronach są zadania z matematyki podstawowej a takie mnie nie
satysfakcjonują.

Zadania typu:
3
3x + 4 + 5
log4x = 2
log27 + 1 (wymyslony)
też mogą być, ale nie za trudne
8 gru 19:21
asdf: 8x + 18x = 2*27x
1 + 1 = 2...
x = 0
ale jak do tego dojść?
8 gru 19:43
Ajtek:
8x=23x
18x=(2*32)x
27=(33)x
Pokombunuj z tym.
8 gru 19:58
Eta:
Podziel równanie przez 3
3x ≠0
otrzymasz:
t
3+t−2=0
i z górki
8 gru 20:01
asdf:
| | 1 | |
6*22x + 5*2x = 3 + ( |
| )−x−1 |
| | 4 | |
6*2
2x + 5*2
x = 3 + 4
x+1
6*2
2x + 5*2
x = 3 + 2
2x + 2
6*2
2x + 5*2
x = 3 + 4*2
2x
2
2x(6−4) + 5*2
x − 3 = 0
2*2
2x + 5*2
x − 3 = 0
2
2x=t, t>0
2t
2 + 5t − 3 = 0
Δ= 25 + 24
2x = −1
dobrze?
8 gru 20:02
asdf: Dzięki Eta

@Ajtek
próbowałem, tylko coś nie wyszło
8 gru 20:03
Ajtek:
Witaj
Eta 
.
Nie mam jakoś głowy do matmy dzisiaj. Byłem na pogrzebie Psora od matematyki z ogólniaka

.
Te słowa zapamiętam do końca życia "Nie można uczyć się całkować, jeżeli nie potrafi się
dodawać"
8 gru 20:04
asdf: chyba źle zmienną podstawiłem:
2
x = t > 0
i teraz:
x = −1
8 gru 20:09
Ajtek:
Jak nie machnąłeś się w liczeniu to wygląda ok

.
8 gru 20:14
asdf: @Ajtek
Mnie ostatnio zmarła wychowawczyni z podstawówki, która chyba jako jedyna potrafiła przekazać
matematykę i dlatego właśnie jestem na studiach technicznych. Ale tak to jest ..
8 gru 20:17
8 gru 20:26
Ajtek:
Dzięować
asdf 
.
I nie robiłem, tylko sobie przypominałem granice

.
8 gru 20:30
Ajtek:
Czy mi się wydaje, czy na forum jest autoodświeżanie?
8 gru 20:34
asdf: W matematyce robienie i przypominanie to to samo...sprowadza się do jednego − myślenia
8 gru 20:35
Ajtek:
No fakt. To teraz sobie schlebie. Ostatnio trochę myślałem

.
8 gru 20:36