Wyznacz wartość parametru m
Adam: Wyznacz wartość parametru m, dla której równanie (x2−4)(x−m)=0 ma dokładnie dwa
rozwiązania.
Proszę o pomoc.
Próbuję coś zrobić ale wie wiem co konkretnie
(x−2)(x+2)(x−m)=0
x=2 v x=−2 v x=m takie coś myślałem
8 gru 19:17
PuRXUTM: hmmm chyba m∊∅ chyba że chodziło o dwa pierwiastki wtedy m=2 v m=−2 przynajmniej moim zdaniem
ale mogę się mylić
8 gru 19:18
Mila: (x−2)(x+2)(x−m)=0
1) W takim razie m=2 wtedy mamy (x−2)2(x+2)=0
x=2 pierwiastek podwójny lub x=−2 p. pojedynczy
albo
2) m=−2
x=−2 pierwiastek podwójny lub x=2 pojedynczy
8 gru 19:42
pigor: ... powiem tak : dane równanie
(x−4)2(x−m)=0 ⇔ (x−2)(x+2)(x−m)=0 ma dokładnie 2 rozwiązania
(2
różne pierwiastki) ⇔ m= −2 albo (nie ...

lub) m=2 ⇔
m∊{2,−2} . ...
8 gru 19:46
pigor: ... kurcze , oczywiście miało, być tam
(x2−4)(x−m} ⇔ itd ....
8 gru 19:47