rozpisanie log
Zosia : log 50 = log 2 + log 100 = log2 + 2 = ?
8 gru 19:15
asdf: no co ty

Rozpiszę to w drugą stronę:
log2 + 2 = log2+log100 = log200
A teraz tak po swojemu:
log50 = log5 + log10 = log5+1
lub:
| | 100 | |
log50 = log( |
| ) = log100 − log2 = 2 − log2 |
| | 2 | |
8 gru 19:17
Zosia : ale log2?
8 gru 19:21
asdf: a co chcesz zrobić z log2?
8 gru 19:26
Zosia : obliczyć
8 gru 19:27
asdf: to licz:
log2 = 0.3010299956639811952137388947244930267681898814621085
2 − 0.3010299956639811952137388947244930267681898814621085 ≈ 1,699
8 gru 19:32
Zosia : to też obliczyłam, nie ma innego sposobu żeby obejść rozwinięcie dziesiętne?
8 gru 19:34
asdf: nie baw się w takie rzeczy, chyba ze masz to w programie nauczania...po prostu:
log2 = log2 i tak zostawiasz
8 gru 19:35
Ajtek:
Zosia, przy logarytmach nie wyliczasz dokładnej wartości liczbowej. Doprowadzasz tylko do
możliwie najprostszej postaci, np: 1+log5 i koniec.
Cześć
asdf 
.
8 gru 19:37
asdf: Witaj Ajtek

Jak możesz to zawitaj do mojego tematu, mam tam banalne zadanie, które sprawia
mi problemy
8 gru 19:42
Zosia : ok, inaczej mam udowodnić że pewne liczy a = log (podstawa )7 z 2 * log 7 + log 50
| | log (podst.) 2 z 36 * log (podst.) z 36 | |
b= |
| |
| | log (podst) 2 z 36 + log 3 z 36 | |
| | log (podst) z 4 + log3 25 | |
oraz c= |
| |
| | 4(log22 −log 2*log 5 + log 2 5 | |
mam udowodnić, że liczby są sobie równe według odp. wychodzi 2
nadrabiam materiał z rozszerzenia i szczerze to już mi się miesza więc tak to wgląda
8 gru 19:51