trudna granica do policzenia
xms: Jak policzyć granicę z obu stron
| | e(1x)+2 | |
Lim (x−>0) |
| |
| | e(1x)+1 | |
8 gru 19:04
Krzysiek: narysuj sobie wykres funkcji y=1/x
dla x→0
+ (czyli 'x' zmierza do zera z prawej strony) 1/x →+
∞
| e1/x+2 | | 1+2/e1/x | |
| = |
| →1 |
| e1/x+1 | | 1+1/e1/x | |
sprawdź co się dzieje gdy x→0
− i policz granice
8 gru 19:07
xms: hmm no i dalej mi nei wychodzi wynik prawidłowy powinno być 2, a mi zostaje nadal 1 xD
8 gru 19:15
Krzysiek: to pokaż jak liczysz
8 gru 19:16
xms: | | 2 | |
a nie jednak wychodzi 2  bo mi sie e (− ∞) = 0 wiec zostanie |
| |
| | 1 | |
8 gru 19:21