nierównosc
Karo: x+45 − x + 5 > 3+x3x − x−22
26 maj 19:53
M:
6 maj 13:16
Miś Uszaty:
| x+4 | | 3+x | | x−2 | |
| −x+5> |
| − |
| /*(30x) |
| 5 | | 3x | | 2 | |
x≠0
| 30x(x+4) | | 30x(3+x) | | 30x(x−2 | |
| −30x2+150x> |
| − |
| |
| 5 | | 3x | | 2 | |
6x(x+4)−30x
2+150x>10(3+x−15x(x−2)
6x
2+24x−30x
2+150x>30+10x−15x
2+30x
−9x
2+134x−30>0 /*(−1)
9x
2−134x+30<0
Δ=(−134)
2−4*9*30
Δ=16876
√16876=2
√4219
x
1=U{134}−2
√4219}{18}
x
2=U{67+
√4219}[9}>0
| | 67−√4219 | | 67+√4219 | |
Odp. x∊( |
| , |
| ) |
| | 9 | | 9 | |
Troche rachunki uciążliwe
7 maj 21:17