pigor: ...cóż, możesz np. tak :
a)
(x+1)(x+6)=0 ⇔ x+1=0 lub x+6=0 ⇔
x=−1 lub
x=−6 ⇔
x∊{−1,−6} ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
2x2+3x=5 ⇔ 2x
2+3x−5=0 ⇔ 2x
2−2x+5x−5=0 ⇔ 2x(x−1)+5(x−1)= 0 ⇔
⇔ (x−1)(2x+5)=0 ⇔ x−1=0 lub 2x+5=0 ⇔
x=1 lub
x=−52 ⇔
x∊{1,−52}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
x3−5x2−9x+45=0 ⇔ x
2(x−5)−9(x−5)=0 ⇔ (x−5)(x
2−9)=0 ⇔
⇔ (x−5)(x−3)(x+3)=0 ⇔ x−5=0 lub x−3=0 lub x+3=0 ⇔
x∊{5,3,−3} ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x2−16 | | (x−4)(x+4) | |
d) |
| =0 i x−4≠0 ⇔ |
| =0 i x≠4 ⇔ x+4=0 i x≠4 ⇔ |
| | x−4 | | x−4 | |
⇔
x= −4 ⇔
x∊{−4} . ...