Trapez
Jak to zrobic ?: w trapezie rownoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dluzsza od drugiej, a jego przekatna
dzieli kat przy dluzszej podstawie na polowy. wiedzac ze pole trapezu jest rowne 3√3, oblicz
dlugosci bokow tego trapezu
26 maj 19:51
Eta: Pomagam

Rysuję, cierpliwości
26 maj 19:56
Eta:

kąty <BAC= <ACD −−− jako naprzemianległe
< CAD= <BAC −−− bo AC −−− jest dwusieczną
więc Δ ACD −−− jest równoramienny o ramionach "a"
IEBI =
2a − a2 =
a2
więc z tw. Pitagorasa można obliczyć długość wysokości "h"
bo: h
2 = a
2 − (
a2)
2
h
2 = a
2 −
a24
to h
2 =
3a24
to h=
a√32
| | 2a +a | |
zatem pole jest P= |
| *h
|
| | 2 | |
podstawiając dane można wyliczyć długość "a"
3a
2√3= 12
√3 /: 3
√3
więc a
2 = 4 => a = 2
więc podstawy mają długość : 4 i 2 i ramiona długość 2
26 maj 20:11
Jak to zrobic ?: dzieki
26 maj 20:15
Eta:
26 maj 20:18