ciąg arytmetyczny
Maciej: czesc
prosze o pomoc z krótkim opisem co i jak

1.Dany jest ciąg arytmetyczny w którym suma n początkowych wyrazów wyraża sie wzorem
s
n=
9n+7n22 róznica tego ciągu jest równa:
poprawna odpowiedz to 7
z góry dziekuje za pomoc
8 gru 17:06
PuRXUTM: ja bym zrobił tak
policzył S
1, S
2
S
1=a
1
S
2=a
1+a
2=2a
1+r
no i myślę że z tego już wyliczysz
Ale nie jestem pewny czy to jest dobrze, niech się ktoś doświadczony wypowie
8 gru 17:10
Aga1.: ok.
8 gru 17:12
Maciej: mógłbys troszke jaśniej bo dales nie wiem jak to policzyc

moze jakas wskazówka
8 gru 17:20
Mila: S
1 to suma jednego wyrazu , czyli S
1=a
1
| | 9*1+7*12 | | 9+7 | |
S1= |
| = |
| =8=a1 |
| | 2 | | 2 | |
S
2=suma dwóch wyrazów
S
2= a
1+a
2
| | 9*2+7*22 | | 18+28 | |
S2= |
| = |
| =23 ale a1 już znamy: |
| | 2 | | 2 | |
23=8+a
2
a
2=15
r=a
2−a
1=15−8=7
8 gru 18:48
Maciej: dziekuje bardzo
8 gru 20:02
Mila:
8 gru 21:04