Ciąg geometryczny
jagodka1511: Pomoże mi ktoś z ciagami? bo kompletnie tego nie rozumiem.. mam zadanie proste ale nie pamiętam
jak to się robiło.. a3=5, a4=15.. doszłam do tego, że q=3.. a mam obliczyć a5 a a1 mi
wyszło 10 i w ogóle jakiś dziwny wynik wychodzi..
8 gru 16:48
Aga1.: Np
q=3
a5=a4*q=15*3=
a1≠10.
8 gru 16:52
Beti:
po pierwsze, to a
1 jest inne:
a
3 = a
1*q
2
5 = a
1*9 /:9
po drugie wyraz a
5 można policzyć na dwa sposoby
pierwszy: a
5 = a
4*q = 15*3 =
45
drugi: z własności: a
42 = a
3*a
5
15
2 = 5*a
5
225 = 5*a
5 /:5
a
5 =
45
8 gru 16:56
jagodka1511: a czemu q do kwadratu?
8 gru 17:10
jagodka1511: q2 bo n−1 tak ma byc w potędze?
8 gru 17:12