cx
nieuk: Wyznacz szesc poczatkowych wyrazow ciagu an=n2−8n. Czy jest to ciag monotoniczny?
wyznaczylem te szesc poczatkowych wyrazow:
a1=−7
a2=−12
a3=−15
a4=−16
a5=−15
a6=−12
no i nie wiem co z druga czescia polecenia, nie wiem kiedy ciag jest monotoniczny a kiedy nie.
Wytlumaczy ktos?
8 gru 16:48
Aga1.: Monotoniczny tzn. rosnący lub malejący lub stały lub nierosnący lub niemalejący.
Po wypisaniu kilku początkowych wyrazów widać,że ten ciąg nie jest monotoniczny.
8 gru 16:56
Beti: nie jest monotoniczny, bo do a4 wartości maleją, a potem rosną
8 gru 16:58
nieuk: dzieki Aga
8 gru 16:58