cx
nieuk: Wyznacz szesc poczatkowych wyrazow ciagu an=n2−8n. Czy jest to ciag monotoniczny?
wyznaczylem te szesc poczatkowych wyrazow:
a1=−7
a2=−12
a3=−15
a4=−16
a5=−15
a6=−12
no i nie wiem co z druga czescia polecenia, nie wiem kiedy ciag jest monotoniczny a kiedy nie.
Wytlumaczy ktos?
8 gru 16:47
krystek: Monotoniczny to znaczy ,że każdy wyraz następny jest:
większy od poprzedniego ⇒ciąg rosnący
mniejszy od poprzedniego ⇒ ciśg malejący.
Naszkicuj funkcję y=x2−8x i powiedz coś o jej monotoniczności.
8 gru 17:37